Gaslighting

Når du bliver gasset!

Virkeligheden bliver tåget og du kan ikke fokusere. Hvad var det jeg oplevede og hvorfor siger han at det slet ikke var sådan? Måske tager jeg fejl, er urimelig og overreagerer. Hvorfor tager han ikke ansvar for de ting han gør og trøster mig, når jeg reagerer på det? Hvorfor kommer hans behov altid i første række og hvorfor får jeg ondt i maven, når han er i nærheden? Måske er jeg den sarte type, måske er jeg for stresset og nærtagende, måske er det mine dårlige erfaringer og dårlige barndom, der ødelægger det for mig og gør mig for krævende. Mon dog?

Gaslighting er en betegnelse, der bliver brugt, som den manipulationsform, der bruges i relationer med psykisk vold. At blive gasset, giver et meget godt billede af hvad gaslighting er. Du bliver gasset med en andens virkelighed, som udelukkende tager udgangspunkt i en andens behov. Du tvivler på din egen, du bortforklarer, lader dig overtale, negligerer hvad du så, hørte og følte. Du lader en anden indtage dit system. Alle former for kritik overfor “den fælles virkelighed”, oversætter din partner som bedrag, illoyalitet og mangel på kærlighed.

Du er skakmat. Der er ikke plads til jer begge, i jeres parforhold.

Hovedessensen i at gaslight´e er at få flyttet sin virkelighedsopfattelse, ind i hovedet på modparten. Det gøres ved at manipulere, ved feks. at ophøje en bestemt form for adfærd og tale ned om en anden form for adfærd. Kvinder med bukser på, ser maskuline ud. Jeg synes de ligner lebber, er alt for dominerende, ufeminine, usexede ol. I første omgang ryster vi den slags af os og tænker at han må mene sit, jeg er som jeg er og går med bukser, fordi jeg synes det er pænt. Men ved at have en primær relation til et menneske, som hvisker os i øret og som kommer under huden på os, vil vi langsomt begynde at indtage hans opfattelse af verden. En verden som hans primære forsyningskilde.

Eksempelvis hans opfattelse af kvinder, der går med bukser. Vi kommer i tvivl. Er der mon noget om det, når nu han siger det?

Manipulationer og løgne, forvirring og manglende fokus. Ansvarsforskydninger, beskyldninger, straf…..det hele i en stor gryde, som føles umulig at komme op af.

  • Hvis du har en partner, som har nogle ovenstående karaktertræk, er du udsat for gaslighting.
  • Hvis du er i tvivl om du må føle som du føler, fordi han siger at du er sart, skaber drama, overreagerer eller lign. – så er du udsat for gaslighting.
  • Hvis du har en partner som siger at du ikke så, hvad du så eller ikke hørte hvad du hørte – så er du udsat for gaslight.
  • Hvis du har en partner som siger at du selv er skyld i utroskab, fordi du alligevel beskylder ham for det hele tiden, ikke giver ham nok sex, er kedelig, er ked af det hele tiden, skaber drama – er du udsat for gaslight.
  • Hvis du har en partner, som synes dine veninder eller din familie, er slemme og bilder dig ting ind – er du udsat for gaslight
  • Hvis du har en partner som synes at du som en god kæreste skal hjælpe ham økonomisk, med at stifte gæld, overtage hans momsregnskab, låne ham penge, kautionere mm. – er du udsat for gaslight.
  • Hvis du kæmper for at få ham til at forstå, hvordan du føler, fordi han afviser dig og siger at du er urimelig – er du udsat for gaslight.

Gaslighting er skjult når man er i det. En primær del af manipulationen er at du mister orienteringsevnen. I nogle forhold er det meget tydeligt – og du er alligevel i tvivl. I andre relationer er det meget subtilt, nærmest som en sivende energi eller gift, der giver dig et stort fysisk ubehag, men du kan ikke præcisere hvad det er der sker. Det er også gaslighting.